Selfcare voor ondernemers: 5 tips om meteen toe te passen

28 07 2022 | Geen categorie

Ondernemen stopt niet na 17 uur. Veel ondernemers kunnen hun werk niet loslaten en verliezen zichzelf uit het oog. Werken, werken, werken: het is al wat de klok slaat. Je hebt gewoon geen tijd meer om in jezelf te investeren, laat staan in de mensen waar je om geeft. Dat is toch op zijn minst het gevoel dat zij ervaren … Nu de zomer in het land en het werk gaan liggen is, is het hoog tijd om tijd te nemen voor jezelf. Wij reiken je 5 tips om beter voor jezelf te zorgen, zonder ingrijpende veranderingen.

1. Wissel denken en doen met elkaar af

Er is echt niks mis met hard werken, integendeel. Om je zaak recht te houden is het zelfs noodzakelijk. Maar je kan wel té hard werken. Wissel daarom denken en doen met elkaar af. Maak je handen vuil, maar neem ook voldoende tijd om na te denken waar je mee bezig bent. Op rustigere momenten stel je je doelen helder. Zo kan je doelbewust de klanten uitkiezen waar je energie van krijgt. Ook je processen optimaliseren en jouw aanpak bijsturen zijn zaken waar je in rustigere periodes aan kan werken. Wanneer het dan wat drukker wordt, krijg je meer gedaan in een korte tijd zonder dat je de bijhorende stress zal ervaren.

2. Ga op zoek naar menselijke interactie die je energie geeft

Geniet van je vriendschappen, van je gezin, van je familie. Ga netwerken, ontmoet andere ondernemers en vergeet die deadlines waar je maar niet vanaf raakt. Omring je met mensen waar je energie van krijgt en je zal zien: die energie zal zijn vruchten afwerpen in productiviteit én creativiteit.

3. Minimaliseer stress door voldoende beweging

Een portie gezonde stress is oké, maar wanneer die stress de bovenhand neemt, moet je opletten. Stress heeft een grote invloed op jouw energie- en concentratievermogen, waardoor een fysieke of mentale dip om de hoek loert. Doordat je het druk hebt, beweeg je onvoldoende. Ga daarom eens wandelen met een hond of een vriend(in), parkeer je auto wat verder of kies voor een personal coach waar je wekelijks bewegingssessies mee inplant. Zelfs een applicatie installeren om wekelijks te bewegen kan al helpen. Je zal zien: door de geluksstoffen die je lichaam aanmaakt tijdens het bewegen, zal je stressniveau aanzienlijk verminderen.

4. Creëer een kwalitatief slaappatroon

Besluiteloosheid, een gebrek aan creativiteit en een verminderde focus: allemaal kwaaltjes die een slecht slaappatroon veroorzaken. Door in te zetten op een goede slaapkwaliteit, krijg je automatisch meer energie en fut, waardoor je opnieuw de wereld aankan.

5. Neem vakantie, je hebt het écht verdiend!

Maar bovenal: in de zomer is het meestal rustiger, waardoor ook jij rust hebt verdiend. Ga eens naar de sauna, boek een citytrip of maak een verre trektocht. Door er even tussenuit te gaan, laad je je batterijen weer op. Ben je terug? Dan kan je er na jouw vakantie meteen weer invliegen. Mét een berg frisse energie!

Op zoek naar manieren om beter voor jezelf te zorgen?

Besef je wel  hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen, maar weet je niet waar te beginnen? De health coaches van Generation Fit gaan aan de slag met beweging, voeding, mindset, slaap en stress zodat jij een optimale gezondheid geniet.