Mindset: jouw sleutel naar een goede fysieke én mentale gezondheid

12 05 2022 | Mindset

Jij wil jouw conditie verbeteren zodat je in de zomer met een grote trekrugzak in de bergen kan gaan wandelen.

Jij wil met jouw kleinkinderen ravotten in het bos als ze op bezoek komen.

Jij wil na het werk nog steeds energie hebben om een heerlijke maaltijd op tafel te toveren voor jezelf of je gezin.

Mooie voornemens die vaak veel van ons lichaam vragen. Zowel fysiek als mentaal. We nemen onze gezondheid te vaak als een vanzelfsprekendheid. “Ik zal dat wel kunnen”, terwijl je na een fikse wandeling van een uur volledig buiten adem bent en ’s avonds na je werk futloos in de zetel zit met schouderklachten. Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid. En daarop worden we enkel gewezen als er dingen gebeuren binnenin of rondom ons. En dat is fout. We moeten het zelf beseffen, want enkel zo kunnen we werken aan een gezonde levensstijl waarmee we de hele wereld aankunnen.

Lichaam en geest op één lijn

Natuurlijk wil je net zo lang mogelijk blijven doen waar je gelukkig van wordt, maar daarvoor moet je gezondheid mee. Mensen beseffen vaak pas dat er iets moet veranderen als ze opmerkingen krijgen van artsen of mensen in hun nabije omgeving.

Na zo’n opmerkingen gooi je je hele leven om: je stort je in een extreem dieet, gaat elke avond naar de fitness voor een intense workout, maar na een maand geef je op. Al die verloren kilo’s komen er weer bij en de gedane fysieke inspanningen gaan verloren. We beseffen dat het ons niet lukt en we breken.

Gezondheid is een werkwoord, maar velen vergeten de psychologie erachter. Verander je jouw levensstijl van de ene op de andere dag heel extreem? Dan kán je dat zelfs niet volhouden. Wil je dat wel doen, dan ga je het best op zoek naar de drijfkracht waarmee je jouw lichaam en geest op één lijn kunt krijgen. Enkel zo zal hetgeen dat je onderneemt een effect hebben op langere termijn én kan je blijven doen waar je gelukkig van wordt.

Hoe stel je jouw doelen helder? Enkele tips

Zonder doel en motivatie, zal je nooit bereiken wat je wil. Met volgende tips krijg je zowel fysiek als mentaal energie om ervoor te gaan én dat ook vol te houden.

1. Bouw je zelfwaardegevoel op

“Want ik ben het waard”. Deze slogan van L’Oreal vat mooi samen wat we moeten bereiken om te kunnen werken aan onze gezondheid. Helaas hebben veel mensen het gevoel dat ze het niet waard zijn. Denk jij vaker aan je partner of kinderen dan aan jezelf? Schuif je je eigen noden aan de kant om die van anderen in te vullen? Dan maak jij je er schuldig aan. En dat is ergens ook normaal, want we zijn zo voorgeprogrammeerd door onze maatschappij, waardoor we zelden zeggen wat we écht nodig hebben. Door op zoek te gaan naar die durf en te tonen dat het even minder gaat, onderneem je stappen om jouw zelfwaardegevoel te sturen.

2. Kies voor affirmaties om je resultaat te beïnvloeden 

Stel jezelf affirmaties om het resultaat op je zelfwaardegevoel te beïnvloeden. Affirmaties zijn gedachten die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Zeg tegen jezelf dat je je ziet als slank en succesvol met een goede fysiek of als fit en gezond persoon. Doordat je dat steeds herhaalt tegen jezelf, ga je dat geloven en ben je in staat om acties te ondernemen om dat doel te bereiken. Zo creëer je een impact op jouw denkwijze en kan je actie ondernemen.

3. Zonder doelen, geen motivatie

Heb je de motivatie gevonden? Stel je dan een doel om die motivatie vol te houden. Enkele voorbeelden zijn:

“Ik wil meer sporten omdat ik dan een wereldreis kan maken met mijn rugzak”

“Ik wil gezond oud worden zodat ik met mijn kleinkinderen kan ravotten”

“Ik wil meer energie, zodat ik kan doen wat en wanneer ik wil”

4. Onderneem actie en stel gewoontes

Nu je doel helder is, kan je acties gaan concretiseren. Neem een abonnement op de fitness, zoek een goede personal trainer, eet elke dag om vier uur een appel, drink een tas soep als tienuurtje, trek je sportkleren al ’s morgens aan zodat je tijdens de middag snel even kan gaan lopen. Leg desnoods je matje al klaar naast je bed om meteen na het opstaan te mediteren of een yogasessie te voltooien. Werk je niet thuis? Leg dan je sportkleren op een zichtbare plaats, zodat je er niet omheen kan als je er passeert. Installeer kleine gewoontes in je dagelijkse leven die je eraan herinneren om je doelen te bereiken.

5 . Ga op zoek naar een accountability partner 

Wat je samen doet, doe je beter. Een fitnessapp installeren gaat snel, maar de melding uitschakelen om te sporten, nog sneller. Een groepsles skippen in de fitness gaat moeilijker. Wanneer je een accountability partner zoekt die met je meegaat, die je motiveert, ga je het moment waarop jullie afspreken om te sporten, zelden overslaan. Je laat er ten slotte iemand mee in de steek, waardoor je zelfwaardegevoel weer een deuk zal krijgen. Alles is te herleiden naar dat zelfwaardegevoel, dus een accountabilitypartner kan je daarbij een enorme boost geven.

Nog steeds moeite?

Er zijn nog heel veel andere manieren om je geest en lichaam op één lijn te krijgen. Zo is meditatie ideaal om tot rust te komen en je bewust te worden van je eigen lichaam. Tijdens meditatiesessies ga je op zoek naar je fysieke én mentale kracht om er volledig voor te gaan, zodat je jouw affirmaties kunt omzetten in de praktijk. Goedele Leyssen, selfcare success coach bij Generation Fit begeleidt je daar graag bij met haar online, live meditatietrainingen. Neem hiervoor gerust een kijkje op haar website.

De health coaches van Generation Fit helpen je op weg naar een gezonde levensstijl

Heb je hulp nodig om je fysieke en mentale gezondheid in elkaar te laten overvloeien? De coaches van Generation Fit hebben veel in huis om je hierbij te begeleiden.

Boek hieronder een gratis kennismakingsgesprek en ontdek alle mogelijkheden van een persoonlijke begeleiding op maat.